Arabica Kahvesi : “Arabica” kelimesi, “Arabistan’ın” veya “Arap ” anlamına gelen bir Latince sıfattır. Kahvede, özel kökeninden ziyade, ekim ve ticaretin ilk olarak geliştiği Arap Yarımadası ile olan tarihi bağları yansıtır. Kahve, iki ana bitki türünden kaynaklanır: C. arabica ve C. canephora (genellikle Robusta olarak adlandırılır). Bitki türleri daha sonra alt türlere veya çeşitlere ayrılır. Arabica, küresel kahve üretiminin yaklaşık %60’ını karşılar. Genellikle 1200 metre ile 2500 metre arası rakımlarda yetişir.
Robusta : C. canephora (genellikle Robusta olarak adlandırılır). Küresel kahve üretiminin yaklaşık %40’ını karşılar. Genellikle 200 metre ile 800 metre arası rakımlarda yetişir.
Robusta, daha yüksek kafein içeriğine ek olarak daha topraksı bir tat sunar ve genellikle fındıksı bir tat bırakan acı bitter çikolata olarak tanımlanır. Bu özelliklerden dolayı, birçok espresso kavurma, karışım ve koyu kavurma, Robusta çekirdeklerinin dahil edilmesini vurgular.
Liberica : Liberica, Batı Afrika’daki Liberya’da ortaya çıkmıştır. Ancak günümüzde çoğunlukla Güneydoğu Asya’da, yani Filipinler, Endonezya ve Malezya’da yetiştirilmekte ve tüketilmektedir. Sadece Filipinler’de, liberica yetiştirilen tüm kahvelerin %70’inden fazlasını oluşturmaktadır.
Kahve Kirazı : Kahve ağacının ürettiği meyvedir. Bu meyvenin kurutulmuş versiyonuna kurutulmuş kahve kirazı veya cascara denir.
Blend Kahve : Tek kökenli kahveler tek bir lokasyondan (ülke, bölge, şehir) elde edilirken, harmanlar aynı orijinden gelen birden fazla orijin veya farklı üreticilerden elde edilen kahvelerin birleşiminden oluşabilir.
Karışımlar, kahve kavurucularının benzersiz bir şeyler yaratmasına olanak tanır; piyasadaki hiç kimsenin sahip olmadığı, kendilerine özgü bir tarif düşünün.
Kahve Karışımları, kahve kavurucularının yıl boyunca tutarlı bir ürün (bir Ev Karışımı gibi) sunmasını sağlar. Karışımlar, kavurucuların tazelik ve tutarlılığa yardımcı olmak için yıl boyunca kahveleri içeri ve dışarı döndürmesini sağlarken, Tek kökenli kahveler genellikle mevsimsel olarak sunulur.
Kahve Sınıfları : Yeşil kahve dereceleri lokasyonlara göre değişir ve kalite değerlendirmesi ve sözleşmenin yerine getirilmesi için kullanılır. Derecelendirme sistemi, alıcıların yeşil kahve sipariş ederken tutarlı kalite beklemelerini sağlamak için oluşturulmuştur. Kavurucuların kaliteyi tahmin etmek ve kavurma düzgünlüğünü ölçmek için dereceleri kullanmaları mümkündür. Ayrıca, bazı dereceler elek boyutunu, yüksekliği ve kusurları ölçer. Kahve derecelendirilirken hazırlık ve sıralama da dikkate alınır ve EP, AP, DP ve TP gibi kısaltmalar sırasıyla Avrupa hazırlığı, Amerikan hazırlığı, Çift seçilmiş ve Üçlü seçilmiş anlamına gelir.
Emtia Kahvesi : Emtia sınıfı kahve, aynı türdeki başka bir kahveyle değiştirilebilir olarak tanımlanır. Kolayca değiştirilebilir kahve, genellikle lezzet özelliklerinin nötre doğru negatif tarafa doğru eğildiği anlamına gelir.
Direct Trade : Doğrudan ticaret, bir kahve kavurucusunun veya ithalatçısının bir üreticiyle uzun vadeli bir ilişki kurma yoludur. Bu ilişki genellikle üreticiye kahvesini yerel bir değirmene satmasından daha yüksek fiyatlar sağlar ve üreticiyi her sezon daha iyi ve daha değerli ürünler üretmek için işine yatırım yapmaya teşvik eder. Karşılığında, kahve kavurucusu uzun vadeli bir ilişki ve yüksek kaliteli kahve alır ve üretici kahvesi için daha yüksek fiyat ve operasyonlarına yeniden yatırım yapmak için ek fonlar alır.
Adil Ticaret : Gelişmekte olan ülkelerdeki çiftçilere ve işçilere adil ücretler ödendiğini ve güvenli ve etik koşullarda çalıştıklarını garanti eden bir etik sertifikasyondur. Sertifikalı üreticilerin kazançlarının bir kısmını üretimi iyileştirmek için ayırmalarını, çevreye duyarlı uygulamaları kullanmalarını ve çocuk, köle veya zorla çalıştırmayı yasaklar. Ayrıca, mallar “taban” fiyatının üzerinde satın alınmalıdır ve GDO’lar yasaktır. Uyumluluk için düzenli denetimler gereklidir. Kahve için geçerli asgari Adil Ticaret fiyatı 1,40 ABD doları/lb’dir

Varyete : Kahve, iki ana bitki türünden kaynaklanır: C. arabica ve C. canephora (genellikle Robusta olarak adlandırılır). Bitki türleri daha da alt türlere veya çeşitlere ayrılır. İyi bilinen kahve çeşitleri arasında Gesha, SL-28, Pacamara ve Typica, bourbon, caturra, heirloom bulunur.
Gesha : Gesha çeşidi, yüksek fincan kalitesi ve narin tat notaları nedeniyle oldukça aranan bir kahve türünün uç bir örneğidir. Gesha çeşidi, Etiyopya’nın kahve ormanlarında ortaya çıkmış ve yavaş yavaş en çok tanındığı Panama’ya ulaşmıştır.
Micro Lots : Çiftliğin geri kalanından kalite farklılıklarına sahip olabilen kahve çiftliklerinin alt bölümleridir. Bu daha nadir kahve partileri, özellikleri ve ana partilerden farklı süreçleri nedeniyle ithalatçılar ve kavurucular tarafından aranır. Mikro lotlar, çiftliğin geri kalanından benzersiz olarak tanımlandıkları ve daha yüksek kalitede veya Gesha gibi nadir bir çeşit olabileceği için daha yüksek fiyatlıdır. Mikro lotlar, ana kahve partilerinden ayrı olarak ve genellikle farklı bir işleme yöntemi kullanılarak işlenir.
Organik : Kahvede organik sertifikasyon, tarım ürünlerinin organik uygulamalar kullanılarak yetiştirildiğini ve/veya işlendiğini göstermek için tasarlanmış bir süreçtir; yani yasaklı maddeler kullanılmadan ve ürün rotasyonu ve örtü bitkileri gibi doğal uygulamalarla, organik tohumlar kullanılarak ve GDO kullanılmadan, hastalık, zararlı, mantar ve yabani otlar için biyolojik kontroller veya onaylı sentetik maddeler kullanılarak. Çiftçiler ve üreticiler en az üç yıl boyunca yasaklı maddelerin bulunmadığını kanıtlamalı ve düzenli denetimlerden geçmelidir. Değerlendirmeyi gerçekleştirmek üzere işe alınan özel şirketler olan sertifikasyoncular, genellikle dünyadaki organik standartların çoğu için sertifikasyon akreditasyonuna sahip olacaktır. Sertifika alabilmek için üreticilerin ayrıca en az 5.000 $ yıllık brüt geliri olması gerekir. Sertifikasyon maliyetini karşılamak için küçük çiftçiler, grup adına organik sertifikasyona sahip olacak olan yetiştirici derneklerine ve kooperatiflere katılabilir.
Origin : Menşei, kahvenin yetiştirildiği ve işlendiği fiziksel konumdur. Genellikle kahvenin ülkesine göre belirlenir ancak eyalet, en yakın şehir, çiftlik veya işleme fabrikasını da içerebilir.
Single Origin : Tek kökenli kahve, tek bir lokasyondan (ülke, bölge, şehir) ve aynı tarladan elde edilen kahvedir. Aynı bölgede fakat farklı rakımlarda yetişen kahve çekirdeklerinin karışımı blend olarak tanımlanır.
SL-28 : SL-28 ve SL-34 çeşitleri, dinamik bir lezzet profiliyle eşsiz bir tatlılığa sahip olma eğilimindedir. SL-28, Afrika’nın en iyi bilinen ve en çok beğenilen çeşitlerinden biridir. Sonuç olarak, 1930’larda ilk olarak seçildiği Kenya’dan Afrika’nın diğer bölgelerine ve şimdi de Latin Amerika’ya yayılmıştır.
Specialty Coffee : SCA, Özel Kahveleri olumlu lezzet özelliklerine, minimum kusurlara ve 80+ (100 puanlık bir ölçekte) puana sahip olanlar olarak tanımlar. Özel kahve, optimum yetiştirme ve hasat sonrası işleme ile kaynakta başlar. Kahvenin menşe ülkesinden ayrılmasıyla birlikte bakım devam eder ve genellikle tazeliğini korumaya yardımcı olan hermetik olarak kapatılmış ambalajlarda korunur. Coffee Bros.’ta, tüm karışımlarımızdan tek menşeli ve ödüllü partilerimize kadar yüksek kaliteli (86 puan+ kahveler) harika tada sahip kahveler tedarik etmeye odaklanıyoruz.