V60 tarifleri, teknikleri ve oranları Japonya’da icat edilen drip kahve, çok sayıda kahve yapma yöntemi arasında en karmaşık, nüanslı demlemelerden bazılarına sahiptir. Doğru tariflerle Hario V60, 3.950 TL’lik lüks bakır dripperden herkesin favorisi 550 TL’lik drippere kadar gururlu bir duruş sergiler.
Hareketli parçaları veya karmaşık tasarım özellikleri olmayan bu basit, sade cihaz en iyi “uzman dostu” olarak tanımlanabilir. Biralarınızdan maksimum lezzeti almanıza yardımcı olmak için, işte başlamanıza yardımcı olacak en iyi V60 tarifleri ve teknik kılavuzları.
Hario V60 ekipmanlarını Hario markasının Türkiye resmi sitesi harioturkiye.com adresinden satın alabilirsiniz.
V60 demleme – Hızlandırılmış kurs
Sektör ikonlarının çeşitli tariflerine geçmeden önce, V60 demlemesine hızlı bir giriş yapalım:
1. Scott Rao’nun V60 Tekniği – Spin to win

Scott Rao, demlemenin ısısını koruyan ve demleme sırasında kendinizi yakmadan huniyi manipüle etmenize olanak tanıyan plastik V60’ı “şiddetle tavsiye ediyor”.
Porsiyon/Oran: 360g için 22g / 1:16.4
Demleme süresi: 3 dakika
Filtreyi durulayın ve V60’ı önceden ısıtın
Kahveyi dökün, düzleştirin, 66g su ile önceden ıslatın (Kahvenin ~3x ağırlığı).
10s içinde tüm kahveyi ıslatmak için yavaşça kazın
45s’de 360g olana kadar ana dökümü başlatın.
Telvenin kenarlara yapışmasını önlemek için hafifçe karıştırın
1 dakika 45 saniyede, eşit demleme için kahve yatağını düzleştirmek üzere V60’ı döndürün
Çekme işlemi 3 dakika içinde tamamlanmalıdır.
2. James Hoffman’nın V60 Methodu – Turning The Heat Up

Rao gibi James Hoffman da plastik V60’ı öneriyor, ancak kişisel olarak plastik uçlu bir cam karaf olan Hario Drip Decanter kullanıyor. Hoffman ayrıca maksimum ısı için dökme su ısıtıcısı, yumuşak, hoş bir tada sahip su ve tutarlı öğütme için yüksek kaliteli bir çapak öğütücü kullanılmasını vurguluyor.
Öğütme boyutu: Orta incelikte
Oran: 500g için 30g / 1:16.7
Demleme süresi: 3 dakika 30 saniye
- Filtreyi durulayın ve V60’ı önceden ısıtın
- Öğütülmüş kahveyi dökün, ortasında çukur oluşturun.
- 60g su ile önceden ıslatın (~2x kahve ağırlığı).
- Bulamaç eşitlenene kadar demleyiciyi döndürün.
- 45s’de, sonraki 30s’de 300g’a kadar ilk ana dökümü tamamlayın.
- 1 dakika 15 saniyede, sonraki 30 saniyede 500 g’a kadar ikinci ana dökümü yavaşça tamamlayın.
- Kahveyi yanlardan atmak için saat yönünde ve saat yönünün tersine hafifçe karıştırın
- Eşit ekstraksiyon için kahve yatağını düzleştirmek için demleyiciyi hafifçe döndürün
- Düşüşü 3 dakika 30 saniyeye kadar bitirmeyi hedefleyin.
James Hoffman’ın pourover demlemesinde kullandığı ekipmanlar :
Su Isıtıcısı: Brewista Artisan Elektrikli Gooseneck Su Isıtıcısı 1L
Pourover huni/karafe: Hario V60 Drip Coffee Decanter 700ml
Kahve Tartısı: Acaia Pearl
3. Tetsu Kasuya’nın 4:6 Stratejisi – Tatlılığı, Asitliği ve Gücü Mantık ve Gerçekler İle Kontrol Edin

2016 Dünya Demleme Kupası şampiyonu Tetsu Kasuya’nın pour overs demlemek için kendine has bir yöntemi var – hatta Kasuya markalı kendi V60 modeli bile var.
Rao ve Hoffman benzer prosedürlere sahipken, Kasuya çok daha kaba bir öğütme kullanıyor (French press’e benzer), bloom aşamasından vazgeçiyor ve dökülenleri 5 partiye ayırıyor.
Ona göre, ilk %40’lık kısım tatlılık ve asitlik arasındaki dengeyi ayarlarken, sonraki %60’lık kısım kahvenin sertliğini kontrol ediyor.
Öğütme boyutu: Kaba
Oran: 300 için 20g / 1:15
Demleme süresi: 3 dakika 30 saniye
- Filtreyi durulayın ve V60’ı önceden ısıtın
- 20 g iri çekilmiş kahve dökün
- Her seferinde 60 g su ekleyerek 5 kez doldurun ve her doldurma arasında 45 saniye bekleyin. Bu, toplam 300 g’lık bir demleme ile sonuçlanır.
- Kahvenin dengesini 1. ve 2. dökümü değiştirerek kontrol edin. Daha tatlı bir demleme için daha küçük bir ilk dökme yapın (örn. 50 g). Daha fazla asidite için, daha büyük bir tane işinizi görecektir.
- İlkindeki farkı (varsa) telafi etmek için ikinci döküşte daha az veya daha fazla su kullanın.
- 3., 4. ve 5. dökmeler, daha zayıf bir demleme için 2 büyük 90g’lık dökmeye veya daha güçlü bir demleme için 4 küçük 45g’lık dökmeye dönüştürülebilir.
Tetsu Kasuya, benzersiz demleme tekniğini tam olarak benimsemenize yardımcı olmak için, ekstraksiyonu artırmak için modifiye edilmiş spiral sırtlara sahip özel bir Hario V60 boyut 02 bile sunuyor.
Tetsu Kasuya’nın özel pourover kurulumunda kullandığı ekipmanlar:
Dripper: HARIO KDC-02-B V60 Size 02, Kasuya Modeli, Siyah
Su Isıtıcısı: Hario Drip Kettle Kasuya Model, 300ml Mat Siyah

Gerçek bir üçüncü dalga kahve öncüsü olan ABD merkezli Intelligentsia Coffee, sürekli olarak yerel ve uluslararası en iyiler listelerinde yer almakta ve ödüllü baristalara ev sahipliği yapmaktadır.
Öğütme boyutu: İnce
Oran: 468g için 26g / 1:18
Demleme süresi: 4dk
- Filtreyi durulayın ve V60’ı önceden ısıtın
- 26 g kahve dökün (“kum gibi” seviyelerde öğütülmüş)
- Ön ıslatma için 52g (2 kat telve ağırlığı) su ekleyin. Merkezden dışarı doğru saat yönünde spiral şeklinde dökün. 1 dakika kadar bekleyin.
- Her seferinde 70-100 g su ekleyin, dökmeler arasında 10-12 saniye bekleyin. Dökme işlemi, suyun doğrudan aşağıya doğru düşmesini sağlayacak kadar yavaş olmalı ve kahve yatağının merkezinde yoğunlaşarak dışarıya doğru hareket etmelidir.
- Hedef ağırlığa ulaşıldığında durdurun, ara sıra damlamaya ulaştığında damlatıcıyı çıkarın.
Intelligentsia firmasının V60 demlemesinde sık kullandığı kahveler:
Intelligentsia Black Cat Medium Roast Espresso Tam Çekirdek Kahve 12oz [Notalar: Taş Meyvesi, Bitter Şeker ve Bitter Çikolata]
Intelligentsia El Diablo Dark Roast Tam Çekirdek Kahve 12oz [Notalar: Siyahstrap Pekmezi, Kola ve Kakao]
5. Hario’nun Kendi Önerdiği V60 Tarifi

Elbette Hario V60 ile nasıl demleme yapılacağını Hario’dan daha iyi kimse bilemez. Kahve demlemeye başlamak için kılavuzu okuyamayacak kadar hevesli olanlar için, işte üreticinin önerdiği adımlar:
Öğütme boyutu: Orta-ince
Oran: 120g için 12g / 1:12
Demleme süresi: 3 dakika
- Filtre kağıdını katlayın ve kaynar suyla durulayıp ısıtmadan önce damlatıcıya yerleştirin.
- 12 g kahve dökün, telveyi düzleştirmek için V60’ı hafifçe sallayın.
- Kaynar suyu telvenin ortasından dışarı doğru spiral çizerek dökün. 30 saniye boyunca önceden ıslanmasına izin verin.
- Demlemenin geri kalanını aynı spiral hareketle dökün, filtre kağıdının üzerine dökülmemesine özellikle dikkat edin.
- Demlemeniz bittiğinde damlatıcıyı çıkarın.
Basitliği ile V60, özel telvelerinizden en fazla lezzeti elde etmek için demleme yöntemlerinizi denemek için en çok yönlü yöntemlerden biridir.
Bu V60 tariflerine dayanarak, her sabah kaliteli bir demleme için çoğaltabileceğiniz bir tarif bulmak için dökme sıklığını, çalkalamayı, öğütme boyutunu ve çok sayıda değişkeni değiştirebilirsiniz.