robustakare

Robusta Kahvesi Nedir ?

Amerika Birleşik Devletleri’nden Fransa’ya, Brezilya’dan Fas’a kahve, dünyanın en popüler ve en çok tüketilen içeceklerinden biri olmaya devam ediyor. Kahve severler tarafından sıklıkla kullanılan bir kelime de “arabica ”dır – her yerde bulunan arabica bitkisinden elde edilen kahve çekirdeklerinde olduğu gibi. Ancak arabica çekirdeklerinin yanı sıra en yaygın olarak üretilen kahve çekirdekleri robusta kahve çekirdekleridir. Ve robusta kahvesi pazarı çok geniş ve yaygındır. Bir zamanlar Sahra Altı Afrika’ya özgü olan robusta kahvesi artık uluslararası dağıtıma sahip ve dünya kahve üretiminin yaklaşık %40’ını oluşturuyor.

Robusta Kahve Çekirdeği Nedir?

Sahra Altı Afrika’ya özgü coffea canephora bitkisinden elde edilen bir çekirdek olan robusta kahvesi, arabica kahvesine göre iki kat daha fazla kafein içerir. Bir arabica kahve çekirdeği tipik olarak yaklaşık %1,2-1,5 kafein içerirken, bir robusta kahve çekirdeği genellikle yaklaşık %2,2-2,7 kafein içerir.

Birçok kahve sever arabica kahvesini tercih ederken, diğerleri robusta kahvesi üzerine yemin eder. Bu, birinin tadını çıkarmanın diğerinin tadını çıkarmayı otomatik olarak dışladığı anlamına gelmez. Aslında, kahvenin robusta ve arabica çekirdeklerinin karışımından yapılması alışılmadık bir durum değildir. Örneğin Lavazza’nın Crema e Gusto’su %70 robusta/%30 arabica’dır.

robusta03

Robusta Kahvenin Tadı Nasıldır?

Robusta kahve çekirdekleri arabica kahve çekirdeklerine göre daha az şeker ve daha fazla kafein içerdiğinden, Robusta kahvesi daha güçlü, daha az yumuşak ve daha acı tadıyla bilinir. Ancak Robusta kahvesinin arabica kahvesine kıyasla ne kadar sevileceği kişinin damak tadına bağlıdır. Bir kişi için acı olan kahve, Robusta kahvesini tercih edenler tarafından ‘doyurucu’, ‘zengin’, ‘cesur’ veya ‘dolgun’ olarak tanımlanır. Bu kişisel bir tercih meselesidir.

Robusta kahve yetiştiricileri için robusta çekirdeğindeki acılığın en büyük avantajı, acı tadını sevmedikleri için haşerelerin ondan uzak durma olasılığının daha yüksek olmasıdır. Bununla birlikte, robusta kahvesini daha az acı hale getirmenin ve aynı zamanda doyurucu zenginliğinin bir kısmını korumanın yolları vardır – yani süt ve şekerle içmek. Robusta kahvesi, cappuccino veya caffè latte (‘latte’ İtalyanca’da ‘süt’ anlamına gelir) gibi gurme kahve içeceklerinde iyi sonuç verebilir.

Robusta Kahve Bitkisine Genel Bir Bakış

Robusta kahvesi, robusta kahve bitkisi veya coffea robusta bitkisi olarak da adlandırılan coffea canephora bitkisinin çekirdeklerinden yapılır. Bitki Sahra Altı Afrika kökenli olmasına rağmen, uzun zaman önce Asya, Güney Amerika ve Orta Amerika da dahil olmak üzere dünyanın diğer bölgelerine yayılmıştır. Dünyanın en büyük robusta kahve üreticisi şu anda Vietnam’dır, onu 2. sırada Brezilya, 3. sırada Endonezya ve 4. sırada Hindistan takip etmektedir. Dünyanın en büyük 13 robusta kahve üreticisi arasında bazı Afrika ülkeleri (Uganda, Fildişi Sahili, Kamerun ve Madagaskar) yer alırken, ilk 13’teki diğer ülkeler Brezilya ve Guatemala’dan Malezya, Tayland ve Filipinler’e kadar uzanıyor. Madagaskar vanilya yetiştiriciliğiyle ünlüdür ve vanilya aromalı robusta kahvesi için harika bir yerdir.

robusta01

Coffea canephora bitkisinin yıllar içinde pek çok farklı ülkeye yayılmasını teşvik eden şeylerden biri de dayanıklılığıdır. Bitki zararlılara ve hastalıklara karşı dirençlidir ve tam güneşe ve 86° Fahrenheit/30° Celsius’tan daha sıcak sıcaklıklara kolayca dayanabilir. Bununla birlikte, coffea canephora bitkisi sağlığını korumak için çok fazla suya ihtiyaç duyar.

Bitki doğada 32 feet/10 metreye kadar uzayabilse de, ticari üretim için yetiştirildiğinde yaklaşık 16 feet/5 metre yüksekliğe kadar budanır. Bitki yasemin benzeri bir kokuya sahip beyaz çiçekler üretir ve kirazları olgunlaştıklarında koyu kırmızıya döner. Her olgun kiraz genellikle iki robusta kahve çekirdeği içerir.

Robusta Kahvenin Faydaları

Robusta kahvesinin arabica kahvesine göre bazı avantajları vardır: coffea canephora bitkileri arabica bitkilerine göre daha dayanıklıdır, daha hızlı olgunlaşır ve daha fazla kahve çekirdeği üretir. Robusta kahve bitkilerinin yetiştirilmesinin daha kolay olması ve daha narin arabica bitkilerini yetiştirmekten daha az çaba gerektirmesi, robusta kahvesini daha ucuz hale getirir. Arabica çekirdekleri kullanan bazı kahve markaları, bunları robusta çekirdekleriyle birleştirdiklerinde ve bir arabica/robusta karışımı sunduklarında fiyatlarını düşürebildiklerini keşfetmişlerdir. Robusta kahvesinin bir diğer faydası da espresso için kullanıldığında ne kadar iyi çalıştığıdır.

Robusta Kahvesinin Sağlığa Faydaları

Robusta kahvesinin sağlık açısından faydaları vardır. Robusta çekirdekleri antioksidanlarla doludur ve bazı ülkelerde robusta kahvesi astım, baş ağrısı, sarılık ve afyon zehirlenmesi gibi hastalıklar için bir halk ilacı olarak kullanılmıştır. Robusta çekirdeklerinin asidik içeriği nedeniyle, ölü hücreleri ve fazla yağı gidermek için yüz maskelerinde kullanılır.

Arabica dünyanın baskın kahve türü olmaya devam etse de, robusta kahve pazarı hiç de küçük bir pazar değildir – dünya kahve üretiminin %40’ı önemsiz bir miktar değildir. Doyurucu yoğunluğunu takdir edenler, robusta kahvesinin tüm dünyada kalıcı bir niş olmaya devam ettiğini doğrulayabilir.

Robusta04

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.